Röntgensjuksköterskor verksamma inom medicinsk ultraljudsdiagnostik

Det har framkommit att det finns ett behov av övergripande samlad information om hur röntgensjuksköterskors arbetsuppgifter inom medicinsk ultraljudsdiagnostik kan implementeras på röntgenavdelningar i Sverige. Nätverket Röntgensjuksköterskor verksamma inom medicinsk ultraljudsdiagnostiks syfte är att bidra med detta. Information från detta nätverk riktar sig därför främst till röntgensjuksköterskor, men även till andra intresserade.

Ultraljudsmetod ingår inte självklart i röntgensjuksköterskans grundutbildning. Den finns däremot möjlighet att läsa som uppdragsutbildning; Medicinskt abdominellt ultraljud, vid Karolinska institutet (2023).

Titeln Sonograf har uppstått med tiden i Sverige, eftersom arbetet kan jämställas med sonograf-yrket som är väletablerat i många andra länder med likställda arbetsuppgifter, exempelvis i USA, Australien, England och Danmark. Sonograf-titeln är betydligt enklare att använda eftersom ”röntgensjuksköterska med vidareutbildning inom det medicinska ultraljudet” är en ganska lång titel. Det finns dock ännu ingen specialistutbildning för röntgensjuksköterskor i Sverige, vilket våra företrädare i SFR kämpar hårt för.


I appendix finns information om vidareutbildningen (appendix 1), en beskrivning över hur implementeringsprocessen kan se ut (appendix 2) samt befattningsbeskrivningar från tre olika regioner i Sverige (appendix 3–5).

Har du frågor om ultraljudsmetod på röntgen?

Ansvariga för innehållet:

Medicine doktor, leg röntgensjuksköterska/sonograf Marie Byenfeldt, Östersund

Leg röntgensjuksköterska/sonograf Peter Lindström, Kristianstad/Hässleholm

BILAGOR